Ik ben een neef van de legendarische  monumentaal kunstenaar Louis van Roode ( was ook bevriend met Karel Appel ) o.a. bekend van het wandmozaïek aan het Holbeinhuis, Erasmus te paard [ Zie ook foto en beschrijving met mijn Oom Louis uit 1955  ]. Helaas heb ik hem niet goed gekend, gezien ik 9 jaar was toen hij door een te vroegtijdig tragisch gebeuren om het leven kwam. ________________________________________ 

 

 

Aloysius Maria (Louis) van Roode  (Delft, 20 juni 1914 - Rotterdam, 18 februari 1964) was een Nederlandsbeeldhouwer, graficus en kunstschilder.

Van Roode studeerde aan de Academie van Beeldende Kunst in Rotterdam. Hij was een leerling van Antoon Derkzen van Angeren en tot 1943 diens assistent. Voor de Tweede Wereldoorlog werkte hij vooral als graficus en reclametekenaar.

Na de oorlog was Van Roode, zoals vele beeldende kunstenaars, betrokken bij diverse wederopbouw-projecten van Rotterdam. Zijn samenwerking met architecten Evert en Herman Kraaijvanger leverde hem meerdere opdrachten op voor monumentale versieringen aan gebouwen, zoals het mozaïek aan het Holbeinhuis en het abstracte werk aan het Stationspostkantoor in Rotterdam.

Van Roode richtte in 1951 met onder anderen Huib Noorlander, Jan Goedhart en Charles Kemper de kunstenaarsgroep 'Argus' op. Samen met Gust Romijn en Piet Rovers behoorde hij in de jaren 50  tot de 'Venstergroep', bestaande uit jonge Rotterdamse grafici. Op latere leeftijd hield hij zich met name bezig met abstracte schilderkunst waar ik mij nu mee bezig hou en met een beetje kracht van boven kan voortzetten.                                                                                                                                                                        

 

Zijn Werken o.a.    

 

Rotterdam.

Monument De Wacht: (1946)  Algemene Begraafplaats Crooswijk.

Roterodamum: (1954)  Wandmozaïek aan het Holbeinhuis. (zie foto)

Het gezin,  op de Westblaak. (1960)

Mozaïek Dijkzigt Ziekenhuis (1961)

En niet te vergeten de aankleding zijgevel Stationspostkantoor (1959)

Vlissingen.

Mozaïek hotel Britannia (1954)

( Zie ook WikipediA )

 

Druk op F11 voor volledige pagina.